Pizzadej og tomatsauce

Pizzadej

Dej til 4-5 tynde sprøde pizzas 30cm Ø (uden surdej)

12 gr. gær
2 dl. lunkent vand
2 tsk. salt
3 tsk. honning
2 tsk. olivenolie
275 gr. durumhvede (type 00)
En stor eller lille håndfuld Semolina (indtil dejen er blevet glat og mere fast)

  • Rør gæren ud i det lunkne vand, tilsæt salt, honning og olie, tilsæt mel ad 2-3 gange, rør og ælt dejen grundigt i en skål til den er glat og smidig og til der ikke er flere klumper tilbage. (Behold gerne lidt ekstra vand og mel da fugtigheden på dej kan variere på grund af årstiden)
  • Hæld dejen ud på bordet og ælt den i ca. 15 minutter. Nu kan du puste ud.
  • Derefter stilles dejen til hævning i 2-3 timer under et fugtigt klæde.
  • Del nu dejen i 4-5 stykker og rul den til kugler, ved at folde dejen ind mod midte gentagne gange. Nu skal du have ca. 4 kugler af mellem 125-135 gram.
  • Sæt dejkuglerne på køl i en times tid.

 

Rul Pizzaen ud:

  • Maser eller udrul kuglerne så tyndt som muligt på et meget melet bord. Anvend typen semolina mel (dansk: semulje)
  • Kom fyld på og bag den i pizzaovnen i et par minutter til pizzaen har fået brune kanter og har løftet sig lidt fra bagestenen.

 

Tip:

Når du skal til at lave din pizza, er det vigtigt, at du bruger masser af mel på bordet. Brug semolina mel (dansk: semulje).
Semolina er en type durumhvede, der fungerer perfekt til formålet. Semoliaen består af en række små mikroskopiske kugler, som gør det nemmere at arbejde med dejen og ”flytte” pizzaen over på spaden og ind i ovnen.
Brug hurtige ryk ved optagning og isætning. Semolina absorberer fugten i dejen og gør både bund og kanter sprøde. Samtidigt udfylder den små ujævnheder i bunden af pizzaen og på bagepladen.

Tomatsauce

Rækker til 4-5 pizzaer a ca. 30cm Ø

Oliven olie
1 fed hvidløg
1 fint hakket løg
3 modne tomater
1 dåse flåede tomat (gerne cherrytomat)
2 tsk frisk timian
1 tsk frisk oregano
1 tsk salt
1 knsp.peber
1 1/2 tsk sukker
Evt. lidt chili hvis man ønsker en sauce med lidt bid

  • Svits det pressede hvidløg, det fint hakket løg og de modne tomater.
  • Tilsæt derefter de andre ingredienser og lad det simre ved lav varme i 10-15 min,
  • Brug en stavblender til at jævne saucen
  • Når den er kogt lidt ind. smag til med salt, sukker og peber.
  • Lad saucen køle af i en time, evt. i køleskabet i til den er tyknet lidt. Det gør den nemmere at arbejde med.

 

Tip: Brug en ske til at dosere tomatsaucen når du går i gang. Brug aldrig for meget tomatsauce det gør pizzabunden blød og slatten og svær at arbejde med. Men husk der er ingen regler andet end dine egne

PS: Jeg har snuppet teksten fra pizzalovers.dk

Leave a Reply